Het is zowaar inmiddels een tijdje rustig in Griekenland! Een mooi moment om een onderbelicht aspect van die gezellige monetaire unie van ons te bestuderen, namelijk haar effect op handel binnen de Europese Unie.
De eurocraten hebben altijd verkondigd dat de euro, bovenop eeuwige vrede en immer escalerende economische groei, ook een forse toename van de grensoverschrijdende handel binnen de Europese Unie zou opleveren. Mocht je wat van die propaganda uit de eerste hand will vernemen, dan is hier een handige link naar de Europese Commissie. Geniet ervan.
En het leek er vroeger ook wel op dat de invoering van de euro inderdaad tot meer handel tussen EU-lidstaten zou leiden. Niet alleen omdat die tot minder wisselkoersfluctuaties zou leiden, want van dat soort fluctuaties was in Europa toch al niet zoveel sprake, maar daadwerkelijk door de toegevoegde waarde van een gedeelde munt. Zo schatte econoom Andrew Rose van Berkeley in 2000 op basis van meer dan honderd combinaties van landen die tussen 1970 en 1990 dezelfde munteenheid gebruikten in dat de monetaire unie die toen net van de grond was gekomen tot drie keer zo hoge handelsstromen zou gaan leiden. Een voorzichtigere schatting gebaseerd op wat er gebeurt wanneer landen een muntenunie verlaten (uitgevoerd in samenwerking met Reuven Glick) deed hem nog steeds vermoeden dat ze in ieder geval zouden verdubbelen. Dat zou dus bovenop de groei die puur door stabiele wisselkoersen wordt veroorzaakt komen, en uiteindelijk zou dit ook tot forse groei-effecten leiden, zo voorspelde diezelfde Rose in 2002, samen met Jeffrey Frankel van Harvard.
Maar daar is niets van terecht gekomen, zo hebben inmiddels ook de economische onderzoekers ontdekt, zelfs Professor Rose zelf! Het gebeurt niet zo vaak in de academie (of in de politiek!), maar eerder deze maand publiceerden hij en de voornoemde Dr. Glick wat ze “A Post-EMU Mea Culpa” noemen: een paper waarin ze hun eerdere conclusies en voorspellingen volledig terugnemen en ontmantelen. De nieuwe bevindingen zijn dat het eigenlijk onmogelijk is om met ook met maar enige zekerheid de impact van een munteenheid op handelsrelaties vast te stellen, maar dat als je ze een pistool tegen de slaap drukt dan zouden ze wellicht zeggen dat de EU wellicht een klein positief effect heeft gehad – plus 15% of zo, zoals Professor Frankel een aantal jaar terug ook al erkende, maar zeker geen ver(drie)dubbeling.
Hoe komt dat? Wellicht omdat de voorspellingen grotendeels gebaseerd waren op de bijzondere relaties tussen voormalige kolonien en andere derde-wereldlanden en de metropolissen waarmee ze tot voor kort een hechte band hadden. In Europa liggen de relaties uiteraard anders: alle landen liggen relatief bij elkander in de buurt (want in Europa!), en een fors aantal deelt een grens of zelfs een taal.
In ieder geval is het frustrerend dat pas nu dit soort resultaten naar buiten wordt gebracht of wordt ontdekt: de ellende die de monetaire unie in Europe heeft teweegbracht heeft dus nog minder voordelen met zich meegebracht dan de optimisten claimden, zo vertellen zelfs de toenmalige optimisten ons nu. Het is tekenend voor de eurocraten dat zij hier nog steeds geen openheid over betrachten. Hier is hoe de Europese Commissie de boel beschrijft in geval je eerder mijn link besloot te negeren:
“Makkelijk prijzen kunnen vergelijken, [sic] stimuleert de grensoverschrijdende handel en allerlei soorten investeringen, van de individuele consument die het goedkoopste product zoekt tot bedrijven op zoek naar de voordeligste dienstverlening en grote institutionele beleggers die in de eurozone zonder wisselrisico’s efficiënter kunnen investeren. Binnen de eurozone is een grote geïntegreerde markt ontstaan, die eenzelfde munteenheid gebruikt.”
Misleidende lariekoek, zo weten we nu. Wellicht was dit 15 jaar geleden een redelijke voorspelling; nu niet meer. Als de Europese Commissie op die pagina graag een voorspelling van 15 jaar geleden wil, dan wellicht dit: “Indeed, the adverse economic effects of a single currency on unemployment and inflation would outweigh any gains from facilitating trade and capital flows among the EMU members.” Want dat dat wel klopt wordt ieder jaar duidelijker.
from AEI » Latest Content http://ift.tt/1WytKAn
0 التعليقات:
Post a Comment